- Olneay, Illincis 62450

WILLIAM J. ScoTT
' ATTORNEY GENERAL
STATE OF ILLINOIS
500 SOUTH SECOND STREET
'~ SPRINGFIELD

“January 8, 1974
FILE NO. S-676

Payment of Employee Contribution
to Illinois Teachers' Rntiromnnt System

SCHOOLS AND SCHOOL BOARDS: \\
by School Sy:tem

N

Honorable Charles R. Vaughan
State’'s Attorney of Richland Qby/
Courthouse

Dear ¥r. Vaughans: .

I have youj N you state:

pf) Educational Service,
Hichland County, Illinois,
Aon concerning tie follow= -
ion 16.152 of Chapter 108 1/2,

2 ralates to tho contribntion to be
snsion System by members of the teach-
b Mr. Bagleton requests an opinion

£ the Board of Bducation in a Unit

a portion or all, of thq ampléyﬁes“contribution
‘called for by said section to the Teachers Retirement
System. (Emphasis added:x\
‘The section of the Illinoisuéahuion Code to which you

refer provides:
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“$£16~182. Contributions by members. Each member
shall make contributions to this system as
follows:
(1) Por service prior to attainment of age
70, and prior to July 1, 1972, normal contributions
- for creditable service prior to July 1, 1947 at
the rate of 4%; and for creditable service after
June 30, 1947, and antil Juns 30, 1953 at the rate
of 5%y and for creditable service after June 30,
1953, and until July 1, 1971 at the rate of 6%s
and for creditable service after June 30, 1971
at the rate of 6 1/20of each payment of galary
as defined in Section 16~121, paid to him by any
school district in this syatem or from state funds
for service ®s a teacher; provided such contri-
bution based on a full school year for any yeax
prior to July 1, 1947 is not less than $30 nor
more than $100; for any year after June 30, 1947
and prior to July 1, 1949 is not mors than $175;
for any year after June 30, 1949 and prior to
July 1, 1953 is not more than §$240; for any vear
after June 30, 1953 and prior to July 1, 1955,
is not more tnan $360¢ for any vear after June
30, 1955 and prior to July 1, 1957 is not less
than $144 nor more than §360: for any year after
June 30, 1957 and prior to July 1, 1961 is not
less than $144 nor more than $480; and for any
vear of full-time teaching after June 390, 1961
and prior to July 1, 1971 is not less than $144;
and after June 30, 1971 is not lass than $156¢
such minimum contribution not being applicadle
wherein the member is concurrently contributing
under both Articles 15 and 16 of the ‘Illincis
Pension Code'. If prior to July 1, 1972 a
nezber continues in service as a teacher until
the end of the school year in which he attaina
age 70, his contributions shall alao continue
only to the close of such school year:
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(2) additional contributions of such amounts
ag may be required under the provisions of Sections
18=127 and 16-123:

(3) Contributions of such amouats as are ro-
quired for survivors' benafitas; and

(4) contributions of such amounts as are re-
quired for the annual increase in bhase pension
provided in Section 16~133.1 of this Article;

(3) Effective for mervice after June 30, 1¥.2
ra-ular contributions under tiig Sectioa shall be
required regardless of age.

Amended by P.A. 77-2114, §1, eff. Oct. 1, 1972."
I1l. Rev. Stat. 1972 Supp.,
ch, l0€& 1/2, par. lé=~152,

It must first be pirinted out that Article 16 of>
the Tllinois Pension Code contemplates that tha Teachers'
Retirement System of the State of Illinois ~"all be a.
.“cantributory“ plan, one in which both the employer and the
enmployee make.contributions to fund the obligations of
the system. This is clearly shown by the provisions of the
Illinois Pension Code set forth halow:

“€16-184. Dpeductions from s8: .ary. The governing
body of each school Aistrict and of each State
ingtitntion coming unier this retiremeat systenm,
and the State Comptroller or other state officar
certifying payroll vouchers, including payments
of salary or wages to teachers, shall retain on
every pay day the normal asurvivors' benzfit, and
additional contributions reired of each temcher
membar., Each governing body or officer shall
furnish 2 statement to each ugwber showing the
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amount dsductad ifrom his galary.

Normal and survivers' benefit contribuitions
shall not be required of any age retirement
baneficiary who is given temporary employmant by
a school board not axcaeding that pemitted hv
Section 16-118, A

Til. Rev, Stat, 1971,
ch. 108 1/2, par. 16~154.
as amendad bv P.A, 78-592,

*§16-137. Consent to deductions - Aischarge of
claims. Every menber is deemed to have consanted
to the deductions provided herein and shall receipt,
when requestad, for his full salary or compensa-
ticn. Pavment of salary or compensation less the
deduction shall be a complete discharge and
avrittance of all salary and compensstion claims
and demands for the menber‘s services rendered
during the period covered by such pament,”

Ill. Rev. Stat. 1971,

ch. 1028 1/2, par. 16-157.

“£lé~131. Refund, A menher who ceases to he a8
teacher for any c¢ause other than deaath or retire~
mant, upon demand wade not previous to 4 wonths
after ceasing to teach, shall be paid@ (1) f£rom the
¥Members' Contribution Reserve the amount dsducted
from his salarv or paid by him with respect to
nexbership service which has not previcusly been
refunded and which are then credited to his
individual account in the Msmbars' Contributica
Reserve, without interest thereon, and
{(2) <from the Bmplover's Contribution rese:sve
the amounts deducted from his salary or paid by
hinm with respect to priox service, which have not
previously been refunded or forfeited because of a
- refund, under either this system or 'An hct in
relation to an Yllinois State Teachers' Pension
and Retirement Fund', approved May 27, 1915, as
amended without interest thereon, and
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(3) from the Reserve for annual iancrease in
base pension, any amount credited thereto ag the
regult of contridutions withheld from his salary
or otherwise paid by him as provided in Sectiun
16 - 133.1 of this Article,

Eny such amounts may be paid either in one sum
or at the election of the board, in 4 quarterly
pRyments,

Upon acceptance of a refund, 21l accrued ricats
ari credits in the System are forfeited and may be
reinstated only if the refund is repaid together
with interest thereon from the date of the refund
to the date of repayment. Repayment shall be
pvernitted wpon return to teaching: hewaver, service
credit previously Fforfuited by 2 refund and sub~
sacuently re-ingtuted may not be used as 2 beais
for the payment of benefitws, other than a refund
of contributions, prior to the completion of one
vear of teaching credit following the refuand,
except when vepasment is perwvitted under the pro-
visions of the 'Retirement Systeme Rociprocal
det, '™

Ill. Rev. Stat, 1971,
ch. 10% 1/2, par. 16-151,

The lagt quoted statutory provision is particula?ly
important 23 it establishes that mexber's contributions to
the syétem are fully vested in them as they are withdrawable
upon vegicnation of the member., Thus, if a me§her_oﬁ tha
Svatem termiaates his employment, the contributicns made by
him or on his behalf are his upon reguast. |

The powars of school boards to appoint teachers and
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determine their compensation are set forth in article 10

of The school Code as follows:

*gl0-20.7. Appoint teachers ani £ix salaries.
To appoint all teachers and fix the amount of
their salaries, subject to limitations set
forth in this Act., 1In fixing salaries of
cartificated emplovees school boards shall
make no discrimination on account of sex, and
there shall ke no loss in salary because of jury
duty, except that the board may make a deduction
equal to the amount received for such jury duty.
Certified employses may ba paid full salary by
the board when in the active service of this
State, under orders of the Commander—-in-Chief,
as menbers of the Illinois National Guard or
Illinois Naval Militia, provided that the board
may deduct from such salary any amounts received
for such 3tate service. A school board may at
any #.ime after January 1l employ teachers for the
school vear beginning on the following July 1.
Amended b? P.A. 77-18161 610 eff, Qct. 1' 1972.°%
: Ill. Rev. Stat. Supp. 1972,
ch. 122, per. 10-20.7.

“g§10-21.1. BEmployment of teachers. To exanine
teachers by examinations supplemental to any

- other examinations and to employ teachers and

f£ix the amount of their salaries subject to
linitations set forth in this Act. Provided,

that in fixing salaries of certificated employees
school boards shall make no diserimination on ac-
count of sex; provided further, that sabbatical
leaves, with full or partial salary, may be granted
in accordance with the rules of the board.

Ill. Rev. Stat. 1971,
¢h., 122, par. 10-21.1.
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| InAadditian to'the gunerai power to appoint teachers
and fix their salaries subject to certain limitations as to
minimum salary levels, school boards have certain limited
powoé to provide fringe banefits for their ompleyees;

*$10-22.3a. To provide for or to participate in
provisions for insurance protection and henefits
for its employees and their dependents including
but not limited to retirement annuities, medical,
surgical and hospitalization benefits in such
types and amounts, if any, as shall be determined
by the board, for the purpose ¢of aiding in
securing and retaining the services of competent
enmployees. ¥Wherve employee participation in such

provisions is involved, the board, with the consent

- of the employee, may withhold deductions from the
employee's salary necessary to defray the employee's
share &f such insurance costs. 8uch insurance or
benefits may be contracted for only with an insur-
ance company aunthorized to do business in this
atate, or any non-profit hospital service corpoxa-
tion organized under the non=profit Hospital Serv-
ice Plan Act or incorporated under the Medical
Service Plan dct. Such insurance may include
provisions for employees and their dependents who
rely on treatment b+ prayer oxr spiritual means

- alone for healing, in accordance with the tenets
and practice of a recognized religious denomina-
tien, '

For purposes of this Section, the tarm ‘depend-
ent' mians an enmployee's apouse and any unmarried
child (1) under the aye of 1% vears inecluding
(a) an adopted child and (b) a step-child or rec-
ognized child who lives with the emplovee in a
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reguli r parent-child relationship, or (2) under
the age of 23 who is enrolled as z full-time
student in any sccredited school, college or uni-~
versity.

111, Rev. Stat. 1971,
ch, 122, par, 10-22,3a,

Vhile thig aectioﬁ of The Schoel Jode does not |
spply specificelly to the case)of contributions to the
Teachers' Retirement Sygtem, 1% doces indicate the intention
of the General Assembly to confer upon local school bhoards
the maximum leewayv in detexmining what are appropriats fringe
benefits for their empla?ees and the wanner in which such
benefits are to be peid for. It is also of interest that,
when a teecher is granﬁéd a sabbaticael 1eav§.'the school
board is directed to pay his contribution to the Teachers'
Ratixomant'éystem at his full salary rate., .Il1, Rev., Stat.
1071, ch. 122, par. 24-6.1.

Prom the foreqoing, it is m? opinion that the pouéra
of a school bhoard with respect to setting salarias for its
employvees and providing fringe benefita are sufficiently
broad to permit a school board to make memher contributions

to the Teachers ' Retirement System of Illinols on behalf of
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its emplovees.

A guestion not specifically raised bv vou, but of
importance in this matter, is the effect of such paymant
on the amount of contrxibutions to be paid to the Teachers'
retirement System. The Illinois Pension Code defines
"salary” for the purpouﬁs of determining member contribu~
tions to the System as the “actual eomponaation'racciveﬁ by
the taacher during anv achool vear”, As pointed out shove,
these membor contributions are withdrawable bv the member
upon his ronignation. Under a contributory plan such as
the Teachers' Rnﬁiramnnt System of the Stata of Illinois,
contributions are based upon the member's entire compensa~
tion, incluvding pension contributions. Accordingly, I
am further of the opinion that, for purposes of determin~-
ing the amount payable to the Teachers' Retirement System,
contributions made on the member's behalf are to be treated
as salary.

So that thexe is no confusion a2s to the treatment
of such contribution as salary, I give an example: If a
school board were to conttact'with a teacher by the terms

of which contract the teacher is to be paid £10,000 over
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and above his contribution to tﬁe féachers' Retirement
System, that teacher's qrasé salary w:ld be $10,869,57,
not $10,800; this is based upon contribution at the rate
of &%, I glso assume that the hggher amount would also
be used in computing deductions for Fodegal and State
income tax purpoges 3s well as in detexmining whether the
ternher ia baing paid in accoxdance with any applicable
ninimum” salary laws, There may be a variety of other
ciroungtances under which such treatment of the contribu-
tion as salarvy would ﬁb, and should he, cloasaly axamined.

Vary truly yours,

ATTORNEY GENERAL




